Mivel mindig is érdekelt a gasztronómia nem csak a cukrászat
ezért rendhagyó módon most egy cikksorozatot írtam arról, hogy vajon hogyan és
miként alakult étkezési szokásaink.
Ha valaki kíváncsi hogy mit és mennyit ehettek a középkorban
a nemesek vagy arra, hogy mit ettek a parasztok 100 évvel ezelőtt akkor
tartsanak velem a gasztronómiai kalandozásomban.
Elmélkedés az étkezési kultúráról:
Legfontosabb azt leszögezni, hogy tipikusan magyar ételek,
vannak ugyan. Viszont amikre azt lehetne mondani, hogy ezt mi találtuk ki is
csak ránk jellemző vagy éppen egy népcsoportra az már nincs.
Persze volt idő hogy itthon is reklámozták a magyaros
ételeket és fűszereket. Próbálták erősítve az emberekben a magyarság
tudatot.
De ne felejtsük el a magyarság tudat plántálása építése
mellett nagyon sok ételt és fűszert más nemzeteknek köszönhetünk. Ugyanis sok
ételt és fűszert más népek konyhájából építettünk át.
Sajnos a magyar ember mindig híres volt arról, hogy egy, egy
nép sanyargatta. S egy egy hódoltsági időszak alatt legyen az akár török vagy
más nemzet mi magyarok megismerkedhettünk a sanyargató nép konyhájával. Így
keletkeztek a keveredések az új receptek.
De kezdjük is az elején:
Honfoglalás kor:
Az első és eggyetlen kivétel talán a honfoglalás kori
időszak volt mivel a vándorlás és letelepedés miatt teljesen különböző
étrendünk volt, mint a környező népeknek.
A leggyakrabban fogyasztott húsféle a birka és a baromfi volt.
Ünnepi alkalmakkor ló-
és marhahúsból
készültek az ételek. De fogyasztottak szarvas, jak, sertés és kecskehúst
is. A gabonákból (búzából,
kölesből, árpából) tejben, vízben főtt kásákat
készítettek.
Ezekből látszik is, hogy az Ázsiai hovatovább mongoloid és ehhez hasonló nomád népek étrendjét hoztuk magunkkal Európába.
A belső-ázsiai konyha jellegzetes étele a „laska”, a kézzel
nyújtott tészta,
a korabeli magyar ételek között is jelen volt.
Kedvelték a mézet és számos egzotikus fűszert is (szerecsendió,
szegfűszeg,
fahéj, vanília
stb.) ismertek. Legjellemzőbb italuk a víz volt, emellett kumiszt, méhsört,
és ünnepek vagy áldozati szertartások alkalmával bort is fogyasztottak. Az
élelmiszerek tartósításában az aromás füvekkel – kakukkfűvel,
rozmaringgal,
tárkonnyal
– való pácolás dominált; a húsféléket sózással és szárítással is tartósították,
majd gyakran porrá őrölték. Egyes tejtermékeket is porítottak.
Hogyha az ember olyan ételt akar keresni, ami már őshonos
honfoglalás kori, de később is fennmaradt annak itt a tarhó.
Egy joghurthoz hasonlító különleges étel, amely az alföldi
pásztorok kultúrkörében maradt fenn. A lepénykenyér – a vízzel, sóval gyúrt
erjesztetlen tészta, melyet forró kövekre borítva sütöttek át.
S hogy régen is volt e gulyás vagy pörkölt?
Hát, persze ahogy ezt az ételt is mást is már az őseink
hoztak és fogyasztottak az elmúlt 1000 évben tökéletesítve lett az éppen
használatos fűszerekkel és főzési módszerekkel.
A keng
elnevezésű étel ősmagyar pörkölt és ennek lédúsabb változata a ta-keng a
gulyás.
A honfoglalás kori étkezésünkhöz egy receptet fűznék még
hozzá.
Mégpedig a keng,
a hunok áldozati ételének első leírását: a Kr. e. 2. századból, Sze-ma
Csien Shiji A történetíró feljegyzései című
művében maradt fenn, amely szabad fordításban így hangzik: „Végy tüzesre
hevített öntöttvas vagy bronz üstöt, és amikor az olyan forró, hogy a
belecsepegtetett víz azonnal gőzzé válik, dobjad bele a zsírjával együtt
fölaprított disznóhúst vagy a faggyújával együtt apróra vágott birka húsát
apróra vágott hagymával. Amikor ezt beledobjuk a forró üstbe, a nagy hő
hatására hirtelen kiolvadó zsír vagy faggyú megpörköli a hagymát és a húst.”[5]
A kenget és a ta-kenget eleinte nem fűszerezték, hogy
megbecsüljék tiszta egyszerűségét.
Szent István király:
Utazzunk egy kicsit tovább.
Ahogy azt sokan tudják hogy Mátyás Király feleségének
Beatrix királynénak köszönhetjük a marcipán hazai elterjedését és több neves
olasz cukrászt. Úgy Szent István feleségének a bajor származású Gizellának
köszönhető a nálunk is megjelent bajoros konyha. Ezáltal a házakban kialakult a
konyha és önálló foglalkozás lett a
szakács mesterség.
Remélem az eddigi kalandozásunk a gasztronómia világában
tetszett minden olvasónak.
Jövő héten folytatom további érdekességekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése