2016. május 15., vasárnap

Hungarikum sütemények 4



Eszterházy torta:
  

A hosszú történetű, nagy kiterjedésű Esterházy család tagjai Magyarország egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb főnemesei voltak.
 Az egyik legősibb magyar család leszármazottainak tartották magukat. Eredetük az Árpád-kori Salamon-nemzetségig vezethető vissza.

 Az Esterházyak nagyon szerették a művészeteket. Miklós József herceg, aki a 18. század második felében élt, szintén rendkívül jártas volt a művészetekben, és szívesen támogatta a tehetséges művészeket. Ő építtette fel az egyik családi birtokon az Esterházy-kastélyt (a mai Fertődön található), amely szépségében állítólag vetekedett a franciaországi Versailles kastélykomplexumához. „Fényes” Miklós kismartoni és Eszterházy udvarában volt udvari zenész Joseph Haydn is.
 
 Az Esterházyak a művészeteken kívül a konyhaművészetnek is hódoltak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ételkülönlegességek, melyek az Esterházy megnevezést viselik. Például a különlegesen finom és édes sütemény, az Esterházy torta, vagy a „klasszikus” rostélyos, illetve marhaszelet, melynek névadója állítólag Esterházy Pál Antal herceg külpolitikus, diplomata.



Az Esterházy-rostélyost -- amely a magyar konyha nemzetközi hírű ételspecialitása --, valószínűleg ő maga alkotta, vagy az ő útmutatása szerint készítette valamelyik neves szakácsmestere.
Mivel az osztrákoknál, sőt a németeknél is igen gyorsan megjelent a torta, ezért feltételezhető, a kor osztrák fenegyerekének, Franz Sachernek is köze lehetett hozzá. Ugyanis Sacher – néhány évvel a Sacher torta elkészítése után – az Esterházy családhoz szegődött cukrásznak. Bár a Fertő-tónál  regnáló Esterházy családtól könnyedén eljuthatott a remekmű a Monarchia szinte minden szegletébe.

A birodalom nagyobb városaiba tartó út során a recept fejlődött, változott, alakult, így ma többféle Esterházy-torta recepttel is találkozhatunk. A torta alapvetően négy vagy öt – no igen, itt jelentkezik az első különbség – diós piskótalap, amelyet vajas krémmel töltenek, s tetejét fondant-nal és csokoládéval bevonják, majd a dermedés előtt a jól ismert mintára igazítják.




Somlói Galuska:

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és Magyarország kedvenc süteménye. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezető főpincére. 

A megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel, az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is működött.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése