2016. április 24., vasárnap

Reklám mágusok 4



Süteményes könyvek:

Váncza József, is mint Dr. Oetker a süteményes könyvekben látta a megfelelő reklámlehetőséget.
Ezért a cég élete alatt nagyon sok kiadást megélt a Váncza féle süteményes könyv, ami mindig nagy siker volt egyszerű, de finom receptek miatt.

Ugyancsak piros-sárga fedéllel nyomtatta ki a Váncza süteményes receptkönyvét, amelynek minden receptjét ő maga írta, és a recept mellett, a süteményt bemutató ábrát is megrajzolta. Természetesnek tartotta, hogy valamennyi közölt receptjét előbb maga kipróbálja, ebben nagyanyánk is segített neki. Receptjei arról váltak híressé, hogy valamennyit viszonylag olcsó nyersanyagokból lehetett elkészíteni, és természetesen mindhez kellett Váncza-sütőpor, esetleg Váncza-vanilincukor."

Váncza József hitt az állandóságban ezért nem új és még újabb dizájnú könyvvel lépett elő, hanem folyton a meglévőt bővítette, mígnem elérte a főművét, amiről már írtam a kemény fedeles piros borítós arany betűkkel díszített könyvet.

Emellett megjelent még apró pár oldalas kis lapokkal, amit a sütőporokhoz csomagolt.
Az első Receptkönyve a mi süteményes könyvünk címet viselte, amit már egészen 1925-től készített egészen 1936 változatlan formában. A könyv mellett létezett a kinézetre és méretre ugyanakkora könyvecske, ami egyfajta ingyenes minta volt kivonata az eredeti könyvnek mivel Dr. Oetkerrel ellentétben Váncza József pénzért adta a könyvét. De akkori árakon számolva eléggé méltányos áron.



Az 1936-os első kiadású könyv



Ajándék füzet a könyvecske kivonata



A süteményes füzet verzió



Azt, hogy Váncza József milyen remek reklámszakember volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mi süteményes könyvünk 1936-ban kiadott 11. megújított, háromszorosra bővített kiadásának előszavában kiszámolta: ha egymásra raknák a korábban kiadott példányokat, azok tíz és félszer olyan magas könyvoszlopot alkotnának, mint a budapesti Gellérthegy, és négy és félszer akkorát, mint a párizsi Eiffel-torony.



1937-ben dobta piacra a Kincses receptkönyvet, ami már 100 képpel jelentkezett és ingyenes volt.


Ezután már több könyvet nem adott ki Váncza József életében.
Örökösei az idők folyamán megszűnt gyártást újraindították 1988-ban megállapodva a Szilas menti mgtsz-el ekkor adták ki a cég égisze alatt az 1937-es Kincses receptkönyv reprint változatát új borítóval.


Ugyanúgy kiadták az eredeti 500 receptes piros keménylapos mi süteményes könyvünk-et is.
Amit egyébként a cég 1951-es államosításáig gyárottak. Az 1988-as kiadás is csak egy reprint kiadás.
A 2000-es évek közepén kijött egy némileg átdolgozott kiadás ahol például a zsiradékokat modernizálták és egyéb hozzávalókat. A 2010-es kiadás volt még számottevően érdekes mivel az az első piros fedeles kiadáshoz nyúlt vissza immár nem össze vissza beírt receptekkel, hanem tematikusan fajták szerint választotta szét Váncza Judit Váncza József lánya.

Van még egy érdekesség ami nem más mint ez a kis lapocska amin egy egy recept szerepelt mindíg. A sütőporokhoz adták ajándékba ma ezeket szinte lehetetlen fellelni.

Remélem tetszett a Dr Oetker és a Váncza céghez kapcsolódó összeállításom.
Jövő héten már teljesen más  témához kezdek hozzá.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése