2016. március 6., vasárnap

Dr. Oetker kisérleti konyhája

Mai nap egy érdekes visszatekintést tehetünk egy nagy múltú cég történetébe. És egy érdekes intézményébe.



A konyha változásai évről évre:

A Dr. Oetker márka nagymértékben múlik azon, hogy mennyire sikerül a vásárlóknak a vágyait kifürkészni majd vágyaik ismeretében kiforrott és biztos sikert ígérő termékeket a boltok polcaira vinni. Dr. Oetker mesterkonyhánál fontos a legkülönbözőbb alapanyagokkal és háztartási eszközökkel a receptjeiket tesztelni, hogy mennyire életképesek a hagyományos háztartási körülmények között.




A német Dr. Oetker kísérleti konyha és a honosított mesterkonyha már több mint egy évszázada vállal garanciát a biztosan elkészíthető süteményekért. Az idők során nem csak a konyhában használatos kellékek, de maga a konyha funkciója is sokat változott Szerepe pontos tükröt tart az adott kor életérzése társadalmi változásai elé. Az 1900-as években ez a helység a család legfontosabb életterének számított sokszor az egyetlen hely volt a lakásban ahol hidegebb napokon befűtöttek.
A ma ismert konyhai eszközök túlnyomórészt hiányoztak, még hiszen nemcsak azok ára, hanem a működtetésükhöz szükséges elektronikus áram is a gazdagok kiváltsága volt. Az első elektromos árammal működő sütők az 1920-as években jelentek meg melyek után rohamosan terjedtek el az ezt követő évtizedekben.
A konyha életében kialakításában a legélesebb változást a nők munkába állása jelentette. A családi bevételek fontos pillérévé vált az általuk megkeresett jövedelem, de a munka mellett továbbra is ellátták korábbi konyhai feladatukat. Aktuálissá vált így a konyhai teendőik ésszerű újragondolása.1926-ban megtervezett „Frankfurti konyha” ennek az egyik előfutára volt, amely már a városi kislakások számára készült és mindössze hat négyzetméteren helyezte el a legfontosabb konyhai tárgyakat. A Frankfurti konyha jelentősége kiemelkedő, hiszen ez volt az első olyan komplett berendezés mely a háziasszonyt állítja középpontba az ő mozgásához igazodott és arra törekedett, hogy a helységben folytatott tevékenységet optimalizálja. Az 50-es 60-as évek beépített konyhái különösen, de formavilágukat tekintve a mai konyhák is sokban tükrözik a frankfurti konyha kialakítását.





Az életszínvonal fejlődése lényegesen átrendezte a háztartások összetételét. Korábban két esetleg három nemzedék is egy fedél alatt élt, így az ételek elkészítésének módja anyáról lányára szállt. Az új egygenerációs háztartások vezetői viszont túlnyomórészt csak receptleírásokra hagyatkozhattak.
A Dr. Oetker szakemberei így már a kezdetekkor olyan recepteket írtak melyek a kevésbé tapasztalt háziasszonyok számára is az ételek biztos elkészíthetőségét ígérték.


Kísérleti konyha másképpen-sütőbemutatók:

A Dr. Oetker felismerte a személyes kapcsolatok előnyeit a reklámokkal hirdetésekkel szemben ezért itthon kultúrházakban és filmszínházakban szervezett sütési bemutatókon közvetlenül ismerkedhettek meg az érdeklődők a rafinált édességek sütemények elkészítésével. Ezek a „sütőiskolák” nagyon népszerűek voltak a maguk idejében szép számmal jártak rá a háziasszonyok.







A német háziasszonyok még szerencsésebbek voltak, hiszen 1931-től az ország legkisebb szegletébe is eljutott a vanília sárga csokoládébarna színre festett reklámbusz. Saját beépített konyhával rendelkezett így alkalmassá vált a különböző sütési bemutatókra is. Kifejezetten a gyerekek számára alkották a mesebuszt, amely sok-sok finomsággal minden apróság álmát valóra váltotta.












1960-Elindul a kísérleti konyha újra:
A 60-as években Marie-Luise Haase asszony népszerűsíti az egyedülálló Dr. Oetker Kísérleti Konyhát, mint a konyha vezetője.

Jelenleg is él tovább a kisérleti konyha mostanra már több országgal is bővült a paletta.

A cikk anyagában nagy segítségemre volt Kiss Dénes a Dr. Oetker Magyarország-tól és Török Róbert
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum-tól








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése