2016. március 20., vasárnap

A torta története




A torta története. Ez mai cikkünk címe és fő témája. Ugyanis a torta, mint süteményfajta már évszázadokkal előttünk jelen volt.Külön figyelmet azért szentel és ezáltal egy cikket is mert legyen egy születésnap vagy egy esküvő vagy bármilyen más fontos esemény a torta jelen van.

Honnan is ered?
A torta története vagy inkább történelme az ókorba nyúlik vissza. Igen, már akkor is ettek tortának nevezett édességeket, de azok lényegesen egyszerűbb külsővel és ízvilággal rendelkeztek, mint a mai torták. Kenyérszerűek és mézzel, diófélékkel ízesítettek voltak.

Történelmi ismereteink szerint Philipposz fia, Makedóniai Alexandrosz azaz, Nagy Sándor találta fel a tortát. Történt, hogy Alexandrosz megrendezte az ismert történelem legnagyobb lakodalmi ünnepségét Perzsiában, Szúza (Susa) városában. Tízezer makedón férfit királyi módon rábeszéltek, hogy vegyen el feleségül egy-egy perzsa nőt, azaz tízezer leány és özvegyasszony a makedón hadsereg arája lett. Alexandrosz szinte mindenben találékony volt, egyébként is szeretett meglepetéssel örömet okozni.
Az ókorban a katonák napi élelmezési adagként egy darab kb. 60 dkg-os kenyeret kaptak. A kenyér alakja lapos és kerek volt, akkora, mint egy mai átlagos torta. A kenyeret durva őrlésű árpából, rozsból vagy búzából sütötték. A szúzai lakodalom napján azonban a torta gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és betöltve ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét szintén mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér nyúzott mandulából mágikus jeleket raktak ki rajta.

A nagy esküvő


Ez hát a mai torta igaz története. Eltelt 2300 év és még mindig nem találtunk ki ennél jobbat. A torta ma is kevert édes tésztából, krémből, bevonóból és tetején díszből áll.

Kis adalék:
Az Oxford Szótár  szerint a torta szó a 13. században használatos "kaka" norvég szóból ered.

Az első igazi torta
A 17. század végén Európában jelent meg az első torta, ami már hasonlított a mai tortáinkhoz. Nem véletlenül váratott magára, egyrészt nem voltak megfelelő technikák és eszközök sem a torták sütéséhez és kivitelezéséhez. Akkoriban a kerek volt a preferált forma. Egyszerű lapos tepsi és különböző anyagú kerek formákat használtak, ami lehetett fémből, fából vagy papírból is és állíthatóak voltak.

A mázak is népszerűek voltak, cukorból és tojásfehérjéből készültek különleges technikával, mert a mázat kis ideig sütötték majd nagyon gyorsan lehűtötték, így egy fényes kemény mázat kaptak. Gyakori ízesítő volt a citrom, mazsola és áfonya ezek a gyümölcsök sűrűn szerepeltek a tortákban.

Később a 19. században megjelent a sütőpor. A Cassell szakácskönyve -London, 1894- már sütőporos recepteket ír, és megjelenik a több rétegű torta. A vajas krémek is teret hódítanak- vaj-tejszín-porcukor és aromák- melyekkel töltik és bevonják a tortákat.

A történelembe bevési nevét Marie-Antoine Carême -1784-1833- aki elképesztő díszes, emeletes tortákat készít.

 Marie-Antoine Carême



 Marie-Antoine Carême tortái





A torta mint jelkép mit szimbolizál a torta?
Ősi vallási szertartások alkalmával használták az antik "tortákat" vagyis kerek lepényeket, kenyereket. A kerek, kör alak általában az élet ciklikusságát szimbolizálja. Konkrétabban a napot és a holdat.
Manapság vallási ünnepeknek is  aktív résztvevője a torta vagy sütemény. Húsvéti kalács, karácsonyi sütemények amiket megfelelő szimbólumokkal díszítenek. 

Rómában az esküvői torta termékenységi szimbólum volt. A menyasszony fején egy kisebb tortát törtek szét, hogy biztosított legyen a gyermekáldás. Az emeletes torta eredete a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak, s ezeket egymás tetejére tették. Az ifjú párnak pedig e felett a "torta hegy" felett kelett az első hitvesi csókot váltania. Később egy cukrásznak támadt az az ötlete, hogy ezt a sok tortát bevonják cukormázzal, így született meg az első emeletes torta.


Korabeli alkotások


A középkorban a fehér esküvői torta nemcsak a menyasszony tisztaságát jelképezte, hanem a családja gazdagságát is kifejezte. Minél tisztább, fehérebb cukrot használtak a torta mázához, annál nagyobb volt az értéke.


Az esküvői torta:
Mai napig ünnepi vacsora elmaradhatatlan kelléke a menyasszonyi torta.
Az első esküvői tortáról már a cikk elején megemlékeztünk. De lássuk, hogy milyen hiedelmek szokások kötődnek még hozzá.
Az 1930-a évekig a torta felvágása és szétosztása a menyasszony első férjes asszonyi feladata volt. A torták méretének növekedése miatt azonban a menyasszony már nem tudott megbirkózni a vágással, így a kést a jobb kezébe vette, amire vőlegénye rátette a jobb kezét, majd ezt még a menyasszony átfogta a bal kezével. Így vágták le az első szelet tortát, amiből először a menyasszony evett egy falatot, majd a másodikat a vőlegényének kínálta.

A viktoriánus korban úgy tartották, ha egy hajadon lány az esküvői torta egy darabjával a párnája alatt tért nyugovóra, megálmodta jövendőbelijét.
Ez lenne hát a torta hiteles története és nem mellesleg megemlékezés a torta köré hagyományokról, történetekről.



1 megjegyzés: