2016. február 21., vasárnap

Cukrászdinasztiák 7



Meséltem már a ma leghíresebb cukrászdinasztiáiról. az Augusztokról a Gerbeaudokról, vagy éppen Dobosról. De egy méltán híres Budapesti család még kimaradt. A Ruszwurmok.
Oly jólesik a légyott este a Ruszwurmnál – idézhetjük a dalt, mely hazánk legrégibb, ma is működő budai cukrászdájáról szól.


Az alapító Schwabl Ferenc bal oldalt a képen

Az alapítás:
Ugyanis nem csalás nem ámítás Pest-Buda legrégebbi cukrászdájának tartják a budai Várban, a Szentháromság utcában 1827-ben Schwabl Ferenc által nyitott kis üzletet, amelyet az alapító három évvel későbbi halála után az özvegyet feleségül vevő Richter Lénárd vezetett tovább.  Akinek köszönhetjük a ma is ismert és a cukrászda védjegyévé vált bútorokat.
Egy Krautsiedler nevű krisztinavárosi asztalosmester és Dunaiszky Lőrinc szobrász álmodta és alkotta meg a máig fennmaradt berendezést, amely megkapóan sugározza a biedermeier hangulatot, azét a korét, amelyben az édességek élvezete a legjellemzőbb örömök közé tartozott.



Ruszwurm berendezése akkor és most nem változik az évek alatt semmit.

Külföldi rendelések Magyar szabadságharcok:
Richter Lénárd vezetése idején Bécsből gyorsstaféta járt a Ruszwurm süteményeiért. Később a tulajdonos 1846-ban bekövetkezett halála után az özvegy, majd a segéd, Müller Antal folytatta az ipart és vette át posztját a habüstnél, ő pedig oly merészen harcolt 1848 eszméiért, hogy a „cukrászat szabadságharcosaként” lett híres. Amikor fogságba esett, megismerkedett egy '48-as főhadnaggyal, bizonyos Linzer Rudolffal, akiről rokonszenve jeléül egy máig ismert süteményt nevezett el.
Vitatkoznak a gasztrotörténészek hogy vajon Müller Antal találta e fel a linzer karikát mivel már a szabadságharc előtti időkből is maradtak fenn receptek, amik nagyon hasonlítanak a linzer elkészítési módjához: linzi formákat, linzi karikákat emlegetnek.
Ami teljesen biztos, hogy a linzi torta már a 17. században is egy létező sütemény volt, nevét az ausztriai Linz városáról kapta. Legelsőként Johann Konrad Vogel osztrák cukrász készítette el, majd kicsivel később tömeggyártásba kezdett.

Ám ez a recept nem azonos a nálunk meghonosodott, egyszerű kis lekváros sütivel, hiszen a miénk jóval egyszerűbb: a linzi torta eper- agy ribizli lekvárral töltött, valamint őrölt mogyoróval illetve mandulával készül, míg a mi kis linzerünk egyszerűen lekváros, és pluszban rárakható például darált dió, vagy egy kis csokoládé.

De térjünk vissza a múltidézéshez.

Megkapta a ma is használatos nevét a cukrászda:
Müller leányát, Rózát Ruszwurm Vilmos vette feleségül. Az ifjú e cukrászdában kezdett inaskodni, s itt is szabadult fel. A férfi 1884-től 1922-ig vezette a családi firmát. Ruszwurm után, a két háború között újra egy segéd, Tóth Ferenc állt a bolt élére. A férfi 1910 elején került a vári üzletbe. Ruszwurm 1936-ban, nyolcvannégy éves korában hunyt el.

Ruszwurm Vilmos idejében, - 1884-től - főleg az arisztokrácia, az iparmágnások, minisztériumi főtisztviselők, katonatisztek, birtokosok, professzorok a cukrászda fogyasztói, vásárlói. Leginkább a karácsonyi, újévi, farsangi időkben, a jeles családi ünnepek, események alkalmával ugrott magasra a legnagyobb utcán áti forgalom.

A történet még itt nem ért véget. Tartsatok velem a következő héten is mikor megismerkedhettek a Ruszwurm cukrászda múltjának további részével és a jelenével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése