Meséltem már a ma leghíresebb cukrászdinasztiáiról. az Augusztokról a
Gerbeaudokról, vagy éppen Dobosról. De egy méltán híres Budapesti család még
kimaradt. A Ruszwurmok.
Oly jólesik a légyott este a Ruszwurmnál – idézhetjük a dalt, mely hazánk
legrégibb, ma is működő budai cukrászdájáról szól.
Az alapító Schwabl Ferenc bal oldalt a képen
Az alapítás:
Ugyanis nem csalás nem ámítás Pest-Buda legrégebbi cukrászdájának
tartják a budai Várban, a Szentháromság utcában 1827-ben Schwabl Ferenc által
nyitott kis üzletet, amelyet az alapító három évvel későbbi halála után az
özvegyet feleségül vevő Richter Lénárd vezetett tovább. Akinek köszönhetjük a ma is ismert és a
cukrászda védjegyévé vált bútorokat.
Egy Krautsiedler nevű krisztinavárosi asztalosmester és Dunaiszky Lőrinc
szobrász álmodta és alkotta meg a máig fennmaradt berendezést, amely megkapóan
sugározza a biedermeier hangulatot, azét a korét, amelyben az édességek
élvezete a legjellemzőbb örömök közé tartozott.
Ruszwurm berendezése akkor és most nem változik az évek
alatt semmit.
Külföldi rendelések Magyar szabadságharcok:
Richter Lénárd vezetése idején Bécsből gyorsstaféta járt a Ruszwurm
süteményeiért. Később a tulajdonos 1846-ban bekövetkezett halála után az
özvegy, majd a segéd, Müller Antal folytatta az ipart és vette át posztját a
habüstnél, ő pedig oly merészen harcolt 1848 eszméiért, hogy a „cukrászat
szabadságharcosaként” lett híres. Amikor fogságba esett, megismerkedett egy
'48-as főhadnaggyal, bizonyos Linzer Rudolffal, akiről rokonszenve jeléül egy
máig ismert süteményt nevezett el.
Vitatkoznak a gasztrotörténészek
hogy vajon Müller Antal találta e fel a linzer karikát mivel már a
szabadságharc előtti időkből is maradtak fenn receptek, amik nagyon
hasonlítanak a linzer elkészítési módjához: linzi formákat, linzi karikákat
emlegetnek.
Ami teljesen biztos, hogy a linzi torta már a 17. században is egy létező sütemény volt, nevét az ausztriai Linz városáról kapta. Legelsőként Johann Konrad Vogel osztrák cukrász készítette el, majd kicsivel később tömeggyártásba kezdett.
Ami teljesen biztos, hogy a linzi torta már a 17. században is egy létező sütemény volt, nevét az ausztriai Linz városáról kapta. Legelsőként Johann Konrad Vogel osztrák cukrász készítette el, majd kicsivel később tömeggyártásba kezdett.
Ám ez a recept nem azonos a nálunk meghonosodott, egyszerű kis lekváros sütivel, hiszen a miénk jóval egyszerűbb: a linzi torta eper- agy ribizli lekvárral töltött, valamint őrölt mogyoróval illetve mandulával készül, míg a mi kis linzerünk egyszerűen lekváros, és pluszban rárakható például darált dió, vagy egy kis csokoládé.
De térjünk vissza a múltidézéshez.
Megkapta a ma is használatos nevét a cukrászda:
Müller leányát, Rózát Ruszwurm Vilmos vette feleségül. Az ifjú e
cukrászdában kezdett inaskodni, s itt is szabadult fel. A férfi 1884-től
1922-ig vezette a családi firmát. Ruszwurm után, a két háború között újra egy
segéd, Tóth Ferenc állt a bolt élére. A férfi 1910 elején került a vári
üzletbe. Ruszwurm 1936-ban, nyolcvannégy éves korában hunyt el.
Ruszwurm Vilmos idejében, - 1884-től - főleg az arisztokrácia, az
iparmágnások, minisztériumi főtisztviselők, katonatisztek, birtokosok,
professzorok a cukrászda fogyasztói, vásárlói. Leginkább a karácsonyi, újévi,
farsangi időkben, a jeles családi ünnepek, események alkalmával ugrott magasra
a legnagyobb utcán áti forgalom.
A történet még itt nem ért véget. Tartsatok velem a
következő héten is mikor megismerkedhettek a Ruszwurm cukrászda múltjának
további részével és a jelenével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése