2016. január 2., szombat

A puding története



Ahány ország annyiféle puding.
A puding történetét kutatva jutottam erre a gondolatra

Ugyanis a magyar gyermekek által szeretett puncs puding szinte az egész világon ismeretlen. A belga családok általában a mély ét csokis pudingot szeretik. Míg a németek inkább a tej csokisat. Lengyelek általában a nagyon szilárd állagú „betonpuding”-ot szeretik a franciák pedig a krémesebb állagút. Az angol csemeték pedig a puding szó hallatán mindenre  gondolnak, ami édes csak a mi általunk ismert vaníliás édességre nem.
 

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a puding valós történetéről még nem is meséltem.
A pudingot már a középkorban is ismerték, ekkorra datálható az elnevezése is. A francia boudin elnevezés utal arra, hogy a középkorban még bélbe zárva készítettek a mai véres hurkához igen hasonlatos, sós pudingokat. 

A mi kultúrkörünktől kicsit észak-nyugatabbra, a Brit-szigeteken a mai napig készítenek veséből, vérből, adott esetben kenyérből pudingokat. De persze arrafelé is ismert az édes, desszertként funkcionáló puding. Nálunk ez a fajta, homogén, desszertként fogyasztható puding ismert és kedvelt.

A XVII. század környékén már az édes tejsodók is a puding nevet kapták, ezeket magukban vagy süteményekbe töltve ették. A puding persze nem európai találmány, ekkortájt már Ázsiában is jó néhány hasonló alapanyagokból és hasonló eljárással készített ételt ismertek. A 1840-es évek környékén kezdtek el pudingporokat előállítani, ennek legnagyobb piaca Amerika lett.

Az 1881-es Dobos c József szakácskönyv már számtalan hideg pudingreceptet közöl, mint a legújabb konyhaművészet vívmányát. A 19 században a háziasszonyok gyakran illesztették be a család étrendjébe.
De hogyan készül?

Az édes, tej alapú pudingok esetében az alapot a tej és a cukor biztosítja, ehhez keverünk valamilyen zselírozóanyagot. A házi pudingnak maga a tojás is képes kellő állagot biztosítani, ám a forgalomba hozott pudingporok esetében már más a helyzet. A XIX. század közepén megkezdett amerikai sorozatgyártáskor a kezeletlen tojások általi megbetegedések kivédése érdekében kezdtek el más zselésítő anyagot használni. Ez az anyag lehet a zselatin vagy a kukoricakeményítő, illetve a tápióka. Ettől a zselésítő anyagtól lesz olyan ellenállhatatlanul remegősen krémes a pudingunk.

Tortakrémként is használható, sőt a gyümölcsös piskóták esetében kifejezetten szeretett töltőanyag, hiszen megköti a ráhalmozott gyümölcsöt, és sokkal könnyebb, mint egy vajkrém vagy tejszínes krém

Karácsonyi puding:
Utolsó gondolatként még megemlíteném az angolok hőn szeretett karácsonyi pudingját, amit értelemszerűen karácsonykor készítenek, cirka 10-12 óráig főzik. Szilva az alapja a mai pudingnak, de régebben még birkafaggyút és báránybelsőséget is tettek a karácsonyi puding nevű süteményükbe.

A cikk anyagában nagy segítségemre volt Kiss Dénes a Dr. Oetker Magyarország-tól és Török Róbert
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum-tól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése