2013. január 19., szombat

Váncza József és a Váncza sütőpor 1 rész



Dr. Oetker életéről és a cég történetéről már olvashattatok a blogomban. Azonban most egy másik nagy márkáról a riválisáról lesz szó, mint ahogy a cikk címe is mutatja Váncza József és a Váncza sütőpor.

Kezdjük ott, hogy Váncza Józsefnek volt egy jó szlogenje, ami nagy segítség volt az eladásnál:
"Haladjon Ön is a korral, süssön Váncza sütőporral!" - máig ismerősen cseng az egyik legnevezetesebb magyar reklámszlogen, mely a 20-as évek végén született.
Akkoriban a háziasszonyok a sütéshez-főzéshez elsősorban a széles körben elterjedt német Oetker termékeit vásárolták. Többen kísérleteztek az Oetkerhez hasonló termékek hazai alapanyagú előállításával, közülük Váncza József érte el a legnagyobb sikereket, aki sziporkázó reklámötleteivel gyorsan ismertté tette termékeit.



1922-Kisérletezés a kezdeti időszakban

 Ifj.Váncza József - az 1904-ben Miskolcról a fővárosba költözött patikus apja szakmáját követve - 1924 június 30 -án átvette diplomáját a Királyi Magyar Pázmány Péter Tudomány Egyetemen , okleveles gyógyszerészként édesapja patikájában dolgozott..
A  Kálvária téren. Idejártak az asszonyok szépítőszerért, készült itt üdítő- és habzó por, de itt árulták az üzemanyagot is az első automobilokhoz.

Különféle kísérleteket folytatott. Elsősorban élelmiszer-vegyipari kísérleteket, majd puding- és parfé porokat, vaníliás és citromos cukrot, különféle tápszereket készített, amelyeket jobb híján, a családján próbált ki.

Már az egyetemen is kitűnt kísérletező kedvével, így érthető, ha a VIII. kerületi üzletben is tovább folytatta vegyipari kutakodásait: zárás után beült a laborba. A családi firma kezdetben, a VIII. kerületben, a mai Korányi Sándor utca 28. szám alatt működött. Itt természetesen nem csak élelmiszer ipari cikkeket, hanem vegyészeti termékeket is előállítottak.





 A család nevéhez fűződik az első magyar technológiával készült leves kocka, mely az 1928-as megjelenés után hamarosan 24 ízben került a boltokba.







Az ifjú,1925 tavaszán jegyezte be első önálló vállalkozását, azonban ez év szeptemberére már társult Feigl Gyulával, aki később nevét Fóthy Gyulára magyarosította. A firma termékeinek grafikáját 1925 márciusában védték le. az általuk alapított köz kereseti társaságot , amely a Váncza és Társa elnevezést viselte , Cg. 29.937 irattári szám alatt regisztrálták 1925. március 30-i hatállyal.  A bejegyzést elrendelő végzés kelte és száma 1929. január 22., Cg. 29.937/3. A cég sütőport , vegyipari és vegyészeti cikkeket állított elő , illetőleg ezen termékek kereskedelmével foglalkozott.


Ez a tevékenység körülbelül másfél évig ment , de nem bizonyult rentábilisnak , így - mielőtt teljes anyagi csődöt jelentett volna - még idejében abbahagyta.



1925-Az első siker

Első, leghíresebb és máig a cég védjegyének tekinthető találmányuk a sütőpor volt. A Váncza sütőkrémpor két esztendő alatt meghódította a magyar konyhákat - annak ellenére, hogy dédnagyanyáink már korábban is számtalan hasonló termék közül választhattak..Ekkoriban már széles körben elterjedtek a különféle tápszerek , a háziasszonyok leginkább a Német Oetker , a Svájci Nestlé , a Győri Koestlin vagy a piacvezető Dr Wander ,,Dawa " márkájú termékeit vásárolták.
A mai Korányi Sándor ( akkor: Ludoviceum ) utca 28. alatti földszintes házban ( középen állt a keverő) . Itt gyártotta a Váncza-sütőpor mellett a Váncza-vanilincukrot , és később a Váncza-krémport (pudingport) is. Korához képest is kiemelkedő üzleti érzékét és vállalkozókészségét teljes mértékben kamatoztatni tudta,"


1925. március 13-án vetetett lajstromba "Váncza sütő-krémpor" néven. A csomagoláson máig használt, piros pecsétviaszba nyomott védjegyüket 1925. szeptember 7-én a 49 197-es szám alatt lajstromoztatták. A központi védjegyértesítőben 1925. március 13-i hatállyal , a 48.719 bejegyzési szám alatt lajstromozták a Váncza termékek grafikáját .

A Les  Marques internationales című francia folyóirat 448. oldalán közli , hogy Váncza József cége részére az 1925. március 13 -án 48.719 regisztrációs  szám alatt Magyarországon lajstromozott megjelölést 1925. augusztus 10-én 43.277 regisztrációs szám alatt nemzetközi védelemben részesítették.




Váncza sütőporhoz adott apró receptes papír:



Történelmi utazásunk Váncza József életében itt egyenlőre véget ért de egyszer még folytatjuk tovább az első sikerek utáni évekkel mikor igazi gyáros emberré nőtte ki magát.

A poszt elkészítésében két könyv volt a segítségemre az eggyik a Váncza József által írt mi süteményes könyvünk a másik pedig a családja életéről szóló Verrasztó Gábor által írt könyv a Váncza család.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése