2013. január 10., csütörtök

Dr. Oetker Magyarországon II. rész

Az előző cikkben már megismerkedhettünk a Dr Oetker Magyarországi történelmének első 10 évével.
Most ismerjük azokat az éveket mikor már nemcsak raktár működött Magyarországon hanem gyár is.


1924-Megnyílik a hazai gyár
Az első világháborút követően az Osztrák Magyar Monarchia felbomlott így a Dr. Oetker üzleti tevékenységét újra kellett szervezni.1921-ben hivatalosan bejegyzésre kerül a Dr. Oetker Magyarország kft az első önálló magyar leányvállalat.

  1924-ben jegyezzék be gyárat. A gyár és az iroda Budapesten, akkori nevén a Conti, mai nevén a Tolnai Lajos utca 25. szám alatt működött a VIII. kerületben.1932-ig Hornberg Gusztáv jogosult a cégvezetésre halála után a cég közkereseti társasággá alakul, aminek tulajdonosa özvegye gyerekei lettek. Majd a bielefeldi Dr. Oetker féle részvénytársaság tulajdonába ment át a vállalkozás az által hogy Dr. Oetker Ágostonnék és Kaselowsky Richárd bielefeldi lakosok az előző tulajdonosoktól megvásárolták a magyar piacon is meghatározó szerepet játszó Conti utcai gyárat.




Korabeli kép a gyárról és a gyártóegységekről:



1940-ben a Dr. Oetker Baden bei Wien-i cég fiókja, mint közkereseti társaság megszűnt és korlátolt felelősségű társasággá alakult, amely új néven Dr. Oetker G. M.B.H Budapest lett.

Eltelt 8 év:
1948-A vállalat orosz kézre került
A második világháborút követően a Dr. Oetker céget, is mint minden német érdekeltségű céget a Szovjetunió kapott meg jóvátételként.
A többi magántulajdonban levő iparvállalatot hasonlóan az Oetkerhez 1948-ban egy törvény értelmében államosítottak. 
A vállalat 1949-ben a Nehézipari Minisztérium Vegyipari főosztályának felügyelete alatt működött majd 1950-től a Könnyűipari Minisztérium Növényolaj és Háztartási Vegyipari Főosztály égisze alatt működött. A korábbi német ügyvezetőket vegyesen magyarok és oroszok váltották fel.
A háború utáni élelmiszer szükségletek gyors pótlására próbálták bevonni a gyárat is több-kevesebb sikerrel.

A gyártás továbbra is a főváros VIII kerületében a Conti utca 25 szám alatt folyt. A cég neve Dr. Oetker Tápszerművek Kft lett, de reklámlapokon és hirdetésekben mindinkább a magyarosított változatú elnevezés a Dr. Ötker szerepelt.1950-es évek elejére a gyár dolgai rendeződtek a munkás létszám emelkedett és már beruházásokat is végrehajtottak. A mind növekvő fogyasztási igényt azonban nehezen tudták csak kielégíteni.



Korabeli hirdetés:




Bizonyos termékek gyártása és forgalmazása nehézségekbe ütközött a nyersanyag hiány miatt. De a fogyasztás tovább növekedett. Nehézséget okozott továbbá az is hogy vagy 20 hasonló profilú céget összevontak így egyedüli termelővé és forgalmazóvá váltak profiljukban.

50-es években a termékek 60 %-át géppel a 40 %-át kézzel állították elő. Javarészt szódabikarbónát és sütőport alítottak elő. Pudingot feltehetően nyersanyaghiány (burgonyakeményítő hiánya) miatt, másrészt mert nem volt alapvető élelmiszer csak kis mennyiségben gyártottak.

1952-Dr Oetker márkanév eltűnik Magyarországról

A Dr. Oetker tápszerművek kft az Élelmiszer Ipari Minisztérium nyilvántartása szerint 1952 okt. 17-én átalakult Budapesti Sütőipari vállalattá a Dr. Oetker KFT pedig a cégjegyzésből töröltetett. Két évtizeden keresztül a Dr. Oetker márka meg sem jelenhetett a magyar piacon.
Az egykori Conti utcai gyárat 1957-től már Budapesti Sütőporgyárként ismerték. Időközben az utcanév is megváltozott Tolnai Lajos utcára. Budapesti Sütőporgyár továbbra is a megszokott termékeket gyártotta egyre nagyobb választékban: sütőport, vanillincukrot, szódabikarbónát, szaliclyt, citrompótlót és C-vitamin drazsét álított elő. Ezekben az években jelent meg a jól ismert kislányfejes puding.

Kép egy kislányfejes termékről:




A Kislányfejes Puding pedig egy közel 50 éve piacon lévő puding, melyet ma is forgalmaz a vállalat. Egy kislány rajzolt feje látható a csomagoláson. A 2. világháborút követően a Kislányfejes Puding volt az egyetlen főzőpuding Magyarországon, majd a Dr. Oetker forgalmazta tovább az 1990-es évektől.

1976-Újra kapható a Dr. Oetker Puding

Az 1976-ban újra megjelentek Magyarországon az Oetker termékek: a Győri Keksz- és Ostyagyár licenc alapján kezdi gyártani a cég néhány termékét.

1992-ben megalakult a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. és visszavásárolták a licencet a győri vállalattól. A cég jelenleg a bielefeldi Dr. Oetker Nahrungsmittel KG 100%-os leányvállalata.

1995-Beindul a hazai gyártás

1995-ben zöldmezős beruházásként felépült a Jánossomorjai gyáregység, ahonnan a mai napig nem csupán a magyar, de több külföldi piacot is ellát a cég portermékeivel.

Kép a mai gyárról:




2000-Dr Oetker ma

A cég számára kiemelt fontosságúvá vált a társadalmi értékek iránti elkötelezettség.
Ennek jegyében környezettudatos termelési eljárások kerültek bevezetésre. Többéves kapcsolat fűzi a Dr. Oetkert az SOS gyermekfalvak alapítványához. A cég immár 120 éves, ha a magyarországi jelenlétet nézzük, akkor 100 éves. Ez a 100 év bővelkedett fordulatokban, sikerekben, örömben, szomorúságban, de az évek során egy dolog biztos volt az állandó minősége a Dr. Oetker termékeknek.

Következő cikk szokás szerint egy hét múlva következik.

A cikk anyagában nagy segítségemre volt Kiss Dénes a Dr. Oetker Magyarország-tól és Török Róbert
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum-tól


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése