2012. december 14., péntek

Dr. Oetker története 2

A múltkor ott hagytuk abba  Dr. Oetker történetét hogy terjeszkedett a cég az 1910-es években járunk.
Itt folytassuk tovább 1918-ban:



1918-A Meghal az alapító:       
1918-ban meghal dr. August Oetker. A vállalkozást azonban nincs, ki tovább vigye, hiszen fia, Rudolf
1916-ban a verduni csatában életét veszti, unokája, Rudolf August pedig csak kétéves. A vállalkozást özvegyének új élettársa, Richard Kaselowsky éleszti újra. Az ő nevéhez fűződik a 20-as évek terjeszkedése több európai országban.Ezek között szerepel Magyarország Franciaország Lengyelország  Belgium Dánia Norvégia és Olaszország. Már a 20-as évek végén felismerte Richard Kaselowsky a multimédiában rejlő lehetőségeket és 20 perces reklámfilmeket sugároz a mozikban.

A háborút megelőző időkben mobil információs autók, filmelőadások és cégelőadások viszik közel a Dr. Oetker termékeket a fogyasztókhoz.
Richard Kaselowsky

1924-ben a céget bejegyzik Magyarországon. A cégvezetők Hornberg Gusztáv és Weisz József. A termelés az akkori "Conti uccai" üzemben folyik, ma Tolnai Lajos utca, és Budapest VIII. kerületében található.Az I. világháború után az Oetker-cég évi termelése már 300 millió sütőpor zacskót jelentett. Termékei a két világháború között és ma is Magyarországon is közkedveltek. Oetker süteményes könyve, amely 30 millió példányban jelent meg, évtizedekig a háziasszonyok kedvenc olvasmánya volt
1933-ban a logó piros hátteret kap
1
946-Az unoka átveszi a céget:
Az Oetker-cég 1891-es megalapítójának, August Oetkernek az unokája Bielefeldben született. Apja az ő születése előtt fél évvel, az I. világháborúban Verdunnél elesett. Mostohaapja kezelte a nagyapa vállalatát, amikor ő a bielfeldi gimnáziumot, majd a hamburgi főiskolát végezte. Munkaszolgálat, majd katonáskodás miatt is meg kellett szakítania tanulmányait. Édesanyja, mostohaapja és két testvére is meghalt egy 1944-es légitámadásnál. 1946-tól vezette az általa újjáépített vállalatot, amely kezdetben csak élelmiszereket állított elő. Az 1950-es évektől kiterjesztette üzleti tevékenységét. Sörfőzdéket és szállodákat vett át, bankokban és biztosítóknál szerzett részesedét, sőt még hajóépítésbe is betársult, fő területe azonban továbbra is az élelmiszeripar maradt.




Rudolf August Oetker

1950-Az első tv reklám
Németországban Renate asszonnyal leforgatják az első Dr. Oetker tv reklámot. A hölgy sok éven keresztül a cég ikonikus reklámarca marad.




Ez az első videók egyike:



A logó 1956-ban ismét apróbb módosításokon esik át.

1960-Elindul a kísérleti konyha újra:
A 60-as években Marie-Luise Haase asszony népszerűsíti az egyedülálló Dr. Oetker Kísérleti Konyhát, mint a konyha vezetője.Nem ez az első kisérleti konyha a Dr. Oetker márka életében de erről majd írok egy másik bejegyzésben bővebben. A termékpaletta kiegészül a jégkrémmel, amit az ettlingeni jégkrémüzemben állítanak elő.


A vállalat növekedésének záloga az állandó recept- és termék innováció. Jó példa, hogy 1970-ben, amikor a német háztartásokban nagymértékben elterjedtek a jégszekrények és fagyasztóládák, a Dr. Oetker megjelent első fagyasztott pizzájával, a Pizza Romana-val.a 70-es években újra megjelennek Magyarországon az Oetker - termékek. A Győri Keksz- és Ostyagyár licenc alapján kezdi gyártani a cég néhány termékét.


1980-Az Óriáscég továbbnő
August Oetker, Rudolf August Oetker fia beltagként belép a vállalkozásba. Különböző cégeket egyesít Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG (Dr. August Oetker Élelmiszer Bt.) néven. Ez a társaság építi a továbbiakban a Dr. Oetker márkát.
1990-Múlt és jelen
Magyarországon 1992-ben megalakul a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. és visszavásárolják a licencet a győri vállalattól. A cég a bielfeldi Dr. Oetker Nahrungsmittel KG 100 % -os leányvállalata.
1995-ben zöldmezõs beruházásként felépül a Jánossomorjai gyáregység, és hosszú kimaradás után újra beindul a magyarországi gyártás.

Ez lenne tehát Dr. Oetker márka története a kezdetektől napjainkig,
Magyarországi tevékenységüknek egy bővebb cikket fogok majd megírni remélem azt is ennyire izgalmasnak találjátok mint ezt.



A cikk anyagában nagy segítségemre volt Kiss Dénes a Dr. Oetker Magyarország-tól és Török Róbert
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum-tól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése